Орися

54 роки

Ми з наймолодшою дочкою – їй 15 – у притулку. Мій колишній чоловік регулярно піднімав руку на мене і я з ним розлучилася. Потім почалося насильство і щодо дочки, було навіть сексуальне. У нього кілька тюремних термінів… Ми потребуємо трохи допомоги – коштів на їжу, одяг.

Хочу допомогти

Познайомилися ми з моїм колишнім чоловіком-кривдником 28 років тому в органному залі – був християнський концерт. Він розповів, що він християнський проповідник. У нього були наколки на руках. Я зрозуміла, що він мав термін у тюрмі. Але він розповів про важке дитинство, і що потрапив перший раз до тюрми випадково, і що там він знайшов Бога – пройшов християнські навчання і став проповідником. Через півроку ми одружилися. Християнська громада виділила нам помешкання у гуртожитку.

Його затримали якраз, коли я народжувала нашу першу дочку. Я народжувала її у містечку, де жила моя мама. Я думала то помилка, його відпустять. Поки я перебувала там з новонародженим малям, приїхав мій брат і привіз обласну газету - там була стаття як проповідника – мого чоловіка – затримали за злочин. Він сів на 8 років. Я їздила до нього на побачення на зону. Прямо в тюрмі він піднімав на мене руку.

Коли він вийшов з тюрми, я допомогла йому влаштуватися на роботу, але невдовзі він перестав на неї ходити. Поїхала його шукати, знайшла в іншому місті, попросила вернутися на роботу – він мене почав бити, вагітною. Народився син. За три роки народилася найменша дочка. Неповних чотири роки він був на свободі і знову загримів у тюрму, коли найменшій дочці був місяць.

Він відсидів ще 4 роки у тюрмі – за пограбування квартири. Десь до двох років він опісля був на волі, а потім знову потрапив у тюрму, на 3 роки – втретє за час наших відносин. Я дочекалася. А потім почалося регулярне домашнє насильство, регулярні виклики поліції, постійні побої. Мені і ногу зашивали, і струс мозку я мала. Дуже потерпали діти. Врешті поліція порадила мені поїхати геть з дому, я подала на розлученні і два роки тому я поїхала у рідне село.

Одного разу наймолодша дочка – їй зараз 15 років - приїхала до батька і було присутнє сексуальне насильство від батька по відношенню до дочки. Вона розповіла про це старшій сестрі, вони понесли заяву у поліцію. Справу передали до суду, але його не посадили за це. Все представили так, наче найменша дочка це вигадала. Це був 2021-ий рік. Згодом він зізнався, що заплатив, аби його не посадили знову.

З вересня 2021 року наймолодша дочка почала вчитися в училищі і мешкати зі старшим братом і батьком. Я боялася за її безпеку, але не могла орендувати їй окреме житло. Їй обіцяли студентський гуртожиток, але чомусь не дають. Два тижні тому він побив дочку, по голові. Ми з нею зараз у притулку. В нас мінімум одягу і зовсім немає коштів.